Det er let at blive fascineret af skildpadder, når man ser dem i fjernsynet, i naturen eller hos den lokale forhandler af kæledyr. De er ganske spændende at kigge på: de har et meget unikt udseende, og det er sjovt, at de har et skjold som de sådan kan kravle ind i. Der er også et eller andet interessant over, hvor langsomt skildpadder bevæger sig. Det kan være helt meditativt bare at kigge på sin skildpadde: stress og jag forsvinder, og man opdager, at man ikke behøver at have travlt for at få tingene gjort. En skildpadde bevæger sig ufatteligt langsomt, men den når alligevel alt det, der er vigtigt.

Har man forelsket sig i skildpadder, så kan det virke fristende bare at komme afsted med det samme, og få købt én. Det er nemlig ret lige til at anskaffe sig en skildpadde: der skal ikke nogen særlige tilladelser til, og de koster heller ikke mere end så mange andre kæledyr. Det er altså ikke et spørgsmål om hvorvidt du kan få en skildpadde som kæledyr, men om du bør anskaffe dig en skildpadde. Det er altid et stort ansvar at anskaffe sig et kæledyr, og man bør derfor være klar over, hvad det er man kaster sig ud i, før man træffer beslutningen. Der er ikke noget værre, end at danne stærke følelsesmæssige bånd til et kæledyr, og så finde ud af, at man ikke har tiden eller overskuddet til at tage sig ordentligt af det. Det er hjerteskærende at skulle sige farvel til et kæledyr. Du bør altså gøre dit hjemmearbejde først, så du allerede er helt sikker på, hvad det kræver at passe godt på sin skildpadde, før du køber den.

Det første du skal være opmærksom på er, at skildpadder er kødædere. Det er noget der kommer bag på rigtigt mange mennesker: det er udbredt at tro, at skildpadder lever af frugt og grønt. Hvis man anskaffer sig en skildpadde uden at vide, hvad den spiser, så kan man hurtigt skifte mening, når man finder ud af det. Skildpadder skal nemlig fodres med levende dyr: de elsker at spise bænkebidere, regnorme, snegle og andre ting. Som skildpadde-ejer skal du altså være klar på at anskaffe disse foderdyr, og fodre din skildpadde med dem.

Skildpadder stiller også rimeligt store krav til deres omgivelser. Hvis din skildpadde skal have det godt, så er du nødt til at anskaffe et terrarium i en ordentlig størrelse, og indrette det med alt hvad din skildpadde har brug for. Det er vigtigt at skildpadden nemt kan bevæge sig fra land til vand, og tilbage igen. Terrariet skal desuden rengøres med jævne mellemrum, da skildpadder sviner en hel del. Du bør altså kun anskaffe dig en skildpadde, hvis du er villig til at give den de rette omgivelser, og ikke har noget imod at gøre rent efter den med jævne mellemrum.