Det er meget udskældt i disse tider, at lave generaliseringer omkring andre mennesker. Det er da også med god grund: generaliseringer bliver nemlig ofte brugt af meget hadefulde mennesker, til at umenneskeliggøre andre, og behandle dem dårligt. Det er vigtigt at vi ikke ser generaliseringer som sandheder: bare fordi noget ofte er et tegn på et eller andet, så er det ikke altid tilfældet. Generaliseringer er brugbare, fordi de hjælper os med at danne os et førstehåndsindtryk af andre mennesker. Det er der ikke noget galt i som sådan: vi har brug for at kunne tage nogle genveje med den proces, da vi jo skal danne os et indtryk af et andet menneske på ganske få sekunder. Det vigtige er bare, at vi husker at udfordre dette førstehåndsindtryk. Generaliseringer kan altså ses som en form for statistisk information: vi ved at noget er mere sandsynligt når vi ser en bestemt karakteristisk, men ved ikke med sikkerhed om det gælder i dette specifikke scenarie. Vi kan derfor tage udgangspunkt i generaliseringerne, og så undersøge tingene nærmere, for enten at bekræfte eller afkræfte, om generaliseringen gælder i dette tilfælde.

Et af de områder som har en lang række interessante generaliseringer er vores fodtøj. Når vi danner os et førstehåndsindtryk af et andet menneske, så er fodtøjet ofte noget, der spiller en stor rolle. Det er disse generaliseringer vi her vil bringe frem i lyset.

Den mest udbredte form for fodtøj er sneakers, og de fortæller os derfor relativt lidt om personen, der har dem på. Man kan dog sige, at sneakers mænd der går med jakkesæt, typisk er mere afslappede, end folk der tager lædersko på sammen med deres jakkesæt. Det er her vigtigt at huske på, at denne afslappethed kan skyldes forskellige ting. Det kan være, at personen med sneakers og jakkesæt går mindre op i deres arbejde, og er mindre succesfulde som resultat. Det kan dog også sagtens være, at personen er ekstremt dygtig og succesfuld, og foretrækker at gå med sneakers, fordi det er mere behageligt, og de ikke føler et behov for at imponere mennesker omkring dem. Du kan altså ikke drage stærke konklusioner uden at stille nogle spørgsmål til vedkommende. Generaliseringerne hjælper dig blot med at identificere, hvilke spørgsmål det giver mest mening at stille.

Der er også en ganske udbredt generalisering omkring voksne mænd der går med løbesko. Det er ofte et tegn på, at vedkommende går mere op i funktion end i form. Løbesko er designede til at støtte foden rigtigt godt, og det betyder at de typisk er meget behagelige at have på. De er dog ofte meget farvefulde, og det gør at de ikke altid ser specielt godt ud, når man kombinerer dem med andet end sportstøj. Folk der bruger løbesko til hverdag går altså sandsynligvis mere op i komfort end de går op i mode og udseende. Det er dog værd at huske på, at det ikke altid er en personlige præference, men kan skyldes noget andet. Hvis en person eksempelvis har svage ankler, eller har været ude for et uheld, så kan det være deres læge har anbefalet dem at gå med løbesko for at få den ekstra støtte. Du kan altså igen ikke vide dig sikker, medmindre du undersøger tingene nærmere.