Der findes mange forskellige former for skydesport, men en af de mest populære må helt sikkert være flugtskydning. Jeg tror i høj grad at populariteten af at skyde lerduer hænger sammen med, at det kombinerer størstedelen af de spændende ting ved skydning og jagt, med de praktiske og etiske aspekter af at skyde til måls på en bane.

Der er mange jægere derude, der ynder at skyde levende mål. Det er selvsagt noget, der kan skabe ekstra spænding omkring ens skydning. Det mål man sigter efter er levende, og flytter sig på måder der er svære at forudsige. Man er nødt til at være ekstremt opmærksom, reagere hurtigt og skyde med ekstrem præcision. Det er langt fra nemt at skyde et byttedyr: men udfordringen er af en type, der virkeligt kan tryllebinde én.

Jagt har dog også en række negativer. Man er eksempelvis nødt til at vente på, at et vildt dyr dukker op. Alle jægere kender følelsen af, at stå alt for tidligt op om morgenen, for så at ligge på en kold skovbund og vente på at et dyr dukker op. Man bruger altså lang tid, og meget energi, på at vente. Det er tid man ikke bruger på at skyde. Hvis man går op i skydning, så kan denne ventetid let føles som rent og skær spild.

Derudover kommer der selvfølgeligt de etiske problemstillinger. Det er ikke alle der har det godt med at skyde efter et levende dyr for at dræbe det. Der er selvfølgeligt meget delte meninger på dette punkt, og de fleste synes det er okay, så længe man spiser de dyr man skyder. Det er dog alligevel en faktor, der får mange ikke at se jagt som en mulighed for dem.

Det kan dog være utroligt kedeligt bare at skyde på en skydeskive. Det er ikke særligt spændende: man har al tid i hele verden, og bliver bare gradvist bedre og bedre til at ramme i midten af et stykke papir. Mange mister interessen for skydning fordi det ganske enkelt bliver for kedeligt.

Det er her hvor flugtskydning kommer ind i billedet. Det er den perfekte kombination af de to: en lerdue kan skydes af på et vilkårligt tidspunkt, og så er det din opgave, at ramme et mål i bevægelse. Det betyder at man hverken spilder tid eller energi på at vente på et mål. Samtidig er ens mål dog noget, der flyver lynhurtigt igennem luften, og som man virkeligt skal koncentrere sig for at kunne ramme. Du får altså spændingen fra jagten kombineret med de praktiske aspekter af, at skyde på måls. En smuk kombination der kan tiltrækkes langt de fleste med en interesse i skydning: og derfor er det naturligvis blevet til en ganske populær form for skydesport.